Det stora köksinlägget

Köksinlägget

Den plats i mitt hem som utan tvekan är det mest omtyckta bland mina följare och nära är mitt kök. Jag förstår, för det var även det rum som fick mig att först bli kär i lägenheten. Den stora rymden, sekelskift som möter traditionell inredning och nästan lite sådär romantisk känsla över det hela. Om jag hade kunnat fria till ett rum i mitt hem vore det definitivt köket som fick äran, haha.

När jag köpte lägenheten var den nyrenoverad och framförallt återställd till sin forna glans med stuckatur och dylikt av de tidigare ägarna. Det jag har gjort är att som många andra måla om, byta ut möbler och krims krams till sådant som speglar mig själv bättre. Exempelvis har en köksö som stod placerat mot väggen tillsammans med öppna hyllor fått göra plats för ett stort salongsskåp som jag budade hem på auktion. En rolig historia till detta är att jag likt många andra hade ett maxbelopp i åtanke när jag gick in i budgivningen. Efter många dagar av nagelbitande stod det mellan mig och en annan budgivare. Jag blev med några timmar kvar överbuden ganska rejält och i ren ilska valde jag att slänga ihop datorn och lägga mig i sängen. Någon timme senare vaknar jag upp, om ännu mer irriterad, och tänker att nej det där skåpet ska bli mitt oavsett – då fanns det ingen återvändo, haha. Om jag har bestämt mig för något brukar det oftast bli så. Nå väl, litet sidospår.

Köket kommer från HTH Kök med en bänkskiva i Carrara marmor. Det är lite tudelat huruvida känsligt en bänkskiva i marmor är. Jag upplever inte det som något problematiskt. Jag tycker det handlar om sunt förnuft. Spiller man någonting, då torkar man upp direkt. Jag försöker också att torka av bänken några gånger under dagen, t.ex. när jag lagat mat eller liknande. Först med vatten och sedan en trasa för att inte låta överbliven vätska ligga och gro sig på ytskiftet. Luckorna heter Grå Kvadrat ~ tyvärr har jag inte NCS-koden på de, men om ni kontaktar HTH Kök är de säkert behjälpliga. Jag hade länge en dröm om att mitt nästa kök inte skulle ha några överskåp ~ vilket jag kan förstå för många upplevs helt bisarrt för man går miste om massor av förvaringsytor, men för mig handlar det om just känslan av rymd vilket gör att rummet upplevs större. Mitt salongsskåp fyller det mesta och ovanför kylskåp/frys har jag ytterligare skåp. 

Mitt köksbord kommer från Tibergs möbler och heter ’’Forest matbord’’ ~ som jag är himla nöjd med. Det svåraste i inredningsväg enligt mig är nämligen: bord, lampor och mattor. Just det här köksbordet har jag fått utforma själv genom diverse tillval, t.ex. vilket undervrede man önskar, längd och bredd på bordet, finish på bordsskivan. Mitt är vitoljat. Obs ~ inget samarbete, men frågan uppkommer ständigt. Till det har jag köksstolar Ton No 30, karmstol i rotting. En klassiker som jag tror kommer stå sig länge i tiden. Jag får ofta frågan om de är bekväma att sitta i en längre tid, t.ex. under en middagsbjudning, och det tycker jag. 

Mattan kommer från Confidentliving och heter Merino natural beige, i storleken 200x300cm. Den är i ull och har en liften skiftning i grått, vitt och beiget, vilket gör den bra för mig som har hund. Då upplevs inte smutsen lika tydligt och framförallt är den enkel att torka av då jag upplever att vätska lägger sig på ytan. Självklart får man vara snabb att torka upp om man spiller något. 

Industrifönstret som skiljer hallen och köket har jag tyvärr ingen aning om vart det kommer ifrån ~ mäklaren sa en sak som jag sedan fick tillsagt av de tidigare ägarna i mitt eget kommentarsfält att det inte stämde. Konstigt det där. 

All övrig dekoration är en blandning av saker som jag haft med mig från min tidigare hem, köpt nytt, fått och funnit på diverse loppisar. De flesta sakerna är återbruk vilket jag tycker gör hemmet lite roligare och framförallt mer personligt. Låt dig inspireras av andras hem, men för all del, kopiera inte någon rakt av. Inspireras, reflektera och sätt din egen prägel på det ~ estetiskt som funktionellt. Se till dina behov och önskemål snarare än det som är trendigt.

Jag hoppas några av era frågor besvarades genom mitt inlägg, annars är det bara att höra av sig 👋🏻

Kram 💛